SLOW JOGGEN

Wat is Slow jogging?

Slow joggen is work-out wat door de Japanse Hiroaki Tanaka, marathonloper, professor en onderzoeker aan de Fukuoka Universiteit bedacht. Slow joggen zit tussen lopen en rennen in. Hiroaki Tanaka noemt het ook wel joggen met een glimlach. Slow joggen is een vorm van hardlopen zonder blessures op te lopen, omdat de intensiteit een stuk lager ligt. Je bent daarom ook nog eens mindful bezig. Met slow joggen kan je afvallen en zelfs de effecten van type 2 diabetes omkeren.

Wat is het verschil

tussen hardlopen en

Slow joggen?

Maar wat is het verschil tussen hardlopen en slow joggen? Het heeft met een paar aspecten te maken, namelijk, de techniek, de snelheid en dat je je comfortabel moet voelen tijdens het lopen. Je bepaalt jouw eigen tempo en zorgt daarbij dat je niet buiten adem raakt. Volgens Tanaka is het van belang om op praattemp (gemakkelijk kunnen praten tijdens het lopen) te lopen. Als dit niet lukt dan ga je te hard.
ha-vital

De techniek

Tijdens het lopen mag de achterkant van jouw voet niet landen. Je landt op de middenvoet. Je neemt snelle kort passen (ongeveer 180 stappen per minuut). Doordat je op de middenvoet landt, worden de knieen en heupen veel minder belast. Tijdens het lopen zorg je ervoor dat je de rug recht houdt en je schouders hangen ontspannen naar beneden. De armen zwaaien losjes mee. Uiteraard, lach je daarbij, dit is verplicht! Als je wilt beginnen met Slow joggen dan is het erg belangrijk dat je dit opbouwt. Door de ongewone techniek kunnen de kuiten en achillespezen belast worden. Het is dus raadzaam om de eerste week twee of drie keer per week een half uur te lopen met daarbij dertig seconden joggen af te wisselen met een minuut lopen. Als je de techniek onder de knie hebt dan kun je vanaf dat moment proberen om dertig minuten achter elkaar te Slow joggen. Tijdens het Slow joggen train je voornamelijk de bovenbenen en billen. Daarnaast is het een goede cardio oefening waardoor je aardig wat calorieen verbrandt. Uit onderzoek wat in 2019 werd gepubliceerd in de Journal of Kinesiology and Exercise Sciences verbrand je twee keer zoveel calorieen als met lopen op diezelfde tempo en ongeveer net zoveel calorieen als met joggen op een hoger tempo. Slow joggen is dus relaxter, maar is (bijna) net zo effectief. Wilt u meer weten over Slow joggen, lessen en tarieven? Neem dan contact met mij op zodat ik u er alles over kan vertellen. Tevens is het mogelijk om een proefles aan te vragen om eens te ervaren hoe het is om te Slow joggen.
Contact Hafida Salama Mobiel: (06) 535 55 981 Email: ha-vital@live.nl
© johnbronkhorst.nl