SPORTIEF

WANDELEN

Sportief wandelen

(geschiedenis)

Sportief Wandelen is door Fysiotherapeut Marco Maas in Santpoort ontwikkelt. Hij heeft met zeer veel enthousiasme en in samenwerking met het NOC-NSF meer dan 1000 wandelbegeleiders opgeleid. Sportief Wandelen is ontstaan in 1998 binnen een project van Nederland in Beweging, het actieprogramma van het NOC*NSF in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse kankerbestrijding en anderen. Deze organisatie zet zich in voor een groei van het aantal Nederlanders dat door een actieve leefstijl de eigen gezondheid positief beinvloedt. In de afgelopen jaren zijn veel mensen en organisaties aangehaakt bij Nederland in beweging. Onder het motto meer mensen op een verantwoorde en vooral ook plezierige manier in beweging. De coordinatie en uitvoering van Sportief Wandelen is voor 2002 overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Omdat Sportief Wandelen inmiddels breed uitgedragen wordt heeft NISB de keuze gemaakt om de uitvoering van Sportief Wandelen per 1 januari 2005 over te dragen aan de Nederlandse Atletiek Unie (KNAU). Deze organisatie kan beter zorg dragen voor kwaliteit, continuering, coordinatie en uitvoering van Sportief wandelen. Sportief wandelen is inmiddels uitgegroeid tot een sport die door jong en oud wordt aangeboden door GGDs, fitnesscentra, Hart in Beweegverenigingen, zorginstellingen zoals fysiotherapiepraktijken, buurthuizen, atletiek-, gymnastiek- en wandelverenigingen.
ha-vital

Wat is Sportief wandelen?

Sportief Wandelen is duidelijk anders dan een stukje wandelen. Het is voor iedereen die aan fitheid wil werken de ideale activiteit. Door de begeleiding en verantwoorde trainingsopbouw biedt het net iets meer dan het 'gewone wandelen'. Sportief Wandelen betekent stevig doorwandelen in een tempo rond de 5 tot 7 kilometer per uur. Er moet nog altijd adem overblijven om een gesprekje te voeren. De gemiddelde wandelgroep bestaat uit ongeveer 10-15 personen. Het trainen met elkaar is gezellig en is een extra stimulans om je op weg te helpen naar een betere conditie. De trainingen duren ongeveer 1 uur en zijn zeer gevarieerd. Een warming-up om de spieren los te maken, een stuk stevig doorwandelen, oefeningen met tempowisselingen en tenslotte even uitlopen en goed rekken. Het bijzondere is dat alle trainingsvormen zoals warming-up en cooling-down, duur- en intervaltraining toegepast worden. Het is een training die identiek is aan een hardlooptraining, maar dan in een wandelende vorm. Als Begeleider Sportief Wandelen geef ik tijdens de trainingen technische aanwijzingen over looptechniek en lichaamshouding. Door een verantwoorde opbouw is de kans op blessures gering. Met name geschikt voor mensen die lange tijd niet gesport hebben en voor mensen met gezondheidsklachten. Doordat Sportief wandelen zeer laagdrempelig is, wandelen is namelijk een makkelijke natuurlijke beweging, is het voor deze groep mensen zeer geschikt. Dat er voor mensen met gezondheidsklachten veel mogelijk is, kunt u lezen in het hoofdstukje Gezondheidsklachten. Ook voor fitte mensen is Sportief Wandelen een uitstekende vorm van bewegen. Zij kunnen flink aan hun trekken komen bij een pittige training, door een aantal verzwarende elementen in te bouwen. De opbouw in de trainingen is in blokken van 6 weken. De eerste 6 weken is een periode van gewenning. Daarna volgt een periode van intensivering. Als u dit wilt tenminste. Dit hangt echter af van uw doelstellingen. Het is de bedoeling dat de trainingen zoveel mogelijk in de natuur plaatsvinden en dat wandelen in woonwijken vermeden worden. Wilt u meer weten over Sportief Wandelen, lessen en tarieven? Neem dan contact met mij op zodat ik u er alles over kan vertellen. Tevens is het mogelijk om een proefles aan te vragen om eens te ervaren hoe het is om sportief te wandelen.
Contact Hafida Salama Mobiel: (06) 535 55 981 Email: ha-vital@live.nl

UKK 2KM WANDELTEST

Voordat u sportief gaat wandelen is het mogelijk een wandeltest te doen. Deze test is speciaal ontwikkeld voor het meten van de lichamelijke fitheid van beginnende wandelaars. Tijdens de test wandelt u twee kilometer zo snel als u kunt. Meteen na afloop van de test wordt uw hartslag gemeten. Op basis van uw hartslag en de gelopen tijd wordt de lichamelijke fitheid bepaald. Het hierbij aansluitende trainingsprogramma wordt op basis van persoonlijke wensen en mogelijkheden opgesteld. Door de test regelmatig af te leggen krijgt de sportieve wandelaar een idee hoe snel de fitheid verbetert op basis van trainingen. Wandelen en dus ook Sportief Wandelen kan altijd en overal. Het is een activiteit zonder drempels. Het enige dat u nodig heeft zijn goede wandelschoenen. U draagt bij voorkeur kleding die gemakkelijk en comfortabel zit, zoals een joggingbroek. Bij regenval volstaat een regenpak en een hoofddeksel ter bescherming. Bij zeer extreme weersomstandigheden wordt er niet getraind. Dit kan zijn bij ijzel of hevige regenval die gepaard gaat met veel wind.
© johnbronkhorst.nl